Skip to content

Shkretë

November 2, 2013

Shkruar e kompozuar prej Neil Young (1969), kjo këngë titulluar në anglisht Helpless është pjesë e albumit Déjà Vu (1970) të Crosby, Stills, Nash & Young (CSNY).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Eshtë prej këngëve të mia më të dashura të rinisë, atëhere kur zbulimi i saj përmes qëmtimit të emisioneve cilësore muzikore në stacione radioje me sinjal të dobët (të Philips-it të mirë e të vjetër të gjysh Filipit) dhe ruajtjes në magnetofonë çfarëdo të fillimviteve 80, i ngjante kërkimit të gjatë, të ngadaltë e durim-hekurt të gurit të çmuar në nëntokë. Atëhere kjo përvojë shpirt-transformuese ishte ndër më vetmitaret, oqean i pandashëm me botën sipër…  A., kujtimi yt ngulur viteve të çuditshme e të largëta, më bëhet sot, bash në Ontario (lojë e fatit?), më i afërt se kurrë. Rri me mua pak ta dëgjojmë sërish si dikur…

XXXX

Është një qytezë në Veri të Ontarios

Endërr e paqtë, kujtim për t’u ruajtur

Në mendje ende kërkoj një vend ku të shkoj

Të gjitha ndryshimet brenda meje atje i lashë

XXX

Të trishta, të trishta dritare matanë yjsh

E zbehta hënë tek nis të ngrihesh

Të mëdhenj zogj që fluturoni qiejsh

Hije duke na hedhur sysh

Na lini

Shkretë, shkretë, shkretë

XXX

A më dëgjon dot vallë, e dashur, tani?

Zinxhirët kyçur e për porte lidhur janë

E dashur, a s’këndon me mua disi?

XXXX

Të trishta, të trishta dritare matanë yjsh

E zbehta hënë tek nis të ngrihesh

Të mëdhenj zogj që fluturoni qiejsh

Hije duke na hedhur sysh

Na lini

Shkretë, shkretë, shkretë

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: